Skip to content

Loimulohi

Loimulohi ja loimuttaminen

Loimuttaminen on varmasti yksi vanhimpia tunnettuja tapoja kypsentää kalaa ja lihaa. Loimulohi mielletään yleensä kesän herkuksi, mutta sitä voi valmistaa läpi vuoden. Katso videomme lohen loimuttamisesta talvella alta.

Loimulohen valmistus vaatii valmisteluineen aikaa yleensä pari tuntia, eli se ei ole pikaruokaa. Lohen loimuttuessa onkin hyvä pysähtyä tulen äärelle ja nauttia hetkestä vaikkapa pohdiskellen menneitä aikoja ja sitä miten tulella on yhä tänä päivänä merkittävä vaikutus ihmisen mieleen. Tuli paitsi rauhoittaa, se luo turvallisuuden tunteen. Jos loimutat lohta metsässä, saat tuplasti terveyshyötyjä. Metsän rauhoittavasta vaikutuksesta voit lukea lisää täältä.

Loimuttamiseen sopivat parhaiten rasvaiset kalat ja lihat, kuten lohikalat, porsaan liha ja naudan rasvaisemmat osat. Myös kuivempia kaloja, kuten kuhaa tai ahventa voi loimuttaa, mutta suosittelemme niiden loimutuksessa käytettäväksi öljyä tai voita, jota sivellään kalan pinnalle useita kertoja loimutuksen aikana. Näin jo valmiiksi kuiva kala ei pääse kuivumaan kokonaan. Voit myös sekoittaa mausteita, kuten sitruunapippuria, chiliä tai yrttejä öljyyn, jolloin saat erilaisen vivahteen kalaan. Kokeile ja löydä oma suosikkisi!

Lue tästä artikkelimme Näin onnistut loimulohen valmistuksessa ja vältät virheet

Pestokuorrutettu loimulohi

Loimulauta vs. teräksinen loimutusteline

Perinteinen tapa valmistaa loimulohi on kiinnittää lohifilee raakalaudan pätkään puutapeilla tai nauloilla. Markkinoilla on tarjolla myös valmiita lautoja, jos ei itse halua askarella. Näitä Kiinalaisia lautoja myydään 20-50 € hintaan isommissa marketeissa ja rautakaupoissa. Puisiin loimulautoihin liittyy kuitenkin muutama huono puoli, jotka käymme tässä läpi. Puu on hyvä materiaali monissa asioissa ja soveltuu hyvin polttamiseen. Loimulaudaksi se on kuitenkin erittäin huono valinta. Nykyaikainen ja kestävä tapa on käyttää teräksistä loimutustelinettä. Sen edut ovat huomattavat verrattuna vanhanaikaiseen puiseen loimulautaan.

  1. Puu halkeaa tai palaa helposti.

Olen liian monta kertaa nähnyt, miten puinen loimulauta syttyy palamaan tai halkeaa keskeltä kahtia.

  1. Puisen loimulaudan käyttöikä on lyhyt.

Ahkerassa käytössä puinen loimulauta kuluu käyttökelvottomaksi jo yhden kesän aikana. Lautaan sijoittamasi rahat menevät siis hukkaan hyvin nopeasti. Puisessa loimulaudassa ei ole takuuta.

  1. Puu kerää bakteereja ja sen puhdistaminen on hankalaa.

Puun huokoinen rakenne on ihanteellinen paikka bakteereille muhia ja sen puhdistaminen on hyvin hankalaa. Jatkuva peseminen astianpesuaineilla saavat puun vain entistä kuivemmaksi ja herkemmäksi palamiselle tai halkeamiselle.

 

Teräksisen Loimulasse loimutustelineen edut verrattuna puiseen loimulautaan

 

  1. Loimulasse on valmistettu ruostumattomasta teräksestä.

Ruostumaton teräs ei halkea tai pala kuten puiset loimulaudat. Se on käytössä lähes ikuinen.

  1. Ruostumaton teräs on antibakteerista ja helppo puhdistaa

Loimulasse on valmistettu elintarvikelaatuisesta teräksestä, joka on antibakteerista. Samaa materiaalia käytetään ammattikeittiöissä. Loimulasse on helppo puhdistaa astianpesuaineella ja lämpimällä vedellä. Voit huoletta laittaa sen myös astianpesukoneeseen.

  1. Loimulassella on elinikäinen takuu

Myönnämme Loimulasselle elinikäisen takuun. Voit siis olla varma, että tämä on viimeinen loimutusteline, jonka tulet ostamaan.

  1. Suomessa valmistettu

Loimulasset valmistetaan käsityönä Tuusulalaisen perheyrityksen toimesta. Ostamalla loimulassen tuet kotimaista työtä.

  1. Vastuullisuus

Ruostumaton teräs on 100% kierrätettävää ja käyttämämme Outokummun ruostumattoman teräksen kierrätyssisältö on yli 90%. Lahjoitamme jokaisesta myydystä Loimulassesta yhden euron Suomen luonnon hyväksi.

  1. Hinta-laatusuhde on lyömätön

Loimulasse maksaa 59 €, eli vain parikymppiä enemmän, mitä puinen loimulauta. On erittäin todennäköistä, että joudut ostamaan puisen loimulaudan kaksi tai kolme kertaa elämässäsi. Lisäksi Loimulassea on erittäin helppo käyttää ja sillä on elinikäinen takuu.

Loimulohi