Näin onnistut loimulohen valmistuksessa ja vältät virheet
Kuivuuko loimulohi? Lue tästä ohjeet, miten onnistut loimutuksessa.
Näin onnistut loimulohen valmistuksessa
- Valmistele lohifilee
Jos käytät valmista lohifilettä, voit aloittaa valmistelun suolaamisella. Kokonaisen lohen fileointiin voit katsoa ohjeet esim. täältä. Käytä hienoa merisuolaa. 800g lohifileeseen tulisi käyttää 1-2tl suolaa, oman maun mukaan. Nosta lohifilee Loimulasseen ja ripottele suola nahattomalle puolelle. Paksumpaan kohtaan enemmän suolaa kuin ohueen kohtaan. Anna suolan imeytyä ja lohen lämmetä sillä välin kun valmistelet tulen.
- Valmistele tuli
Sillä välin kun lohi suolaantuu, voit valmistella tulipaikan. Loimutus onnistuu parhaiten nuotion edessä tai käyttämällä esimerkiksi Loimulasse Ulkotulta. Ulkotulen ympärille mahtuu useampi Loimulauta ja siinä sen äärellä voi grillailla myös makkaraa tai polttaa risuja.
- Valmistele Loimulasse loimulauta
Aseta kiinnityspanta työntämällä se ensin leveämmän pään kiinnitysaukosta. Jos file on ohut, voit käyttää alempaa kiinnitysaukkoa.
- Kiinnitä pannan toinen pää
Kiinnityspannan toinen pää pujotetaan sivuissa olevista rei’istä. Sivussa on kolme reikää, riippuen miten paksu lohifilee on.
- Kiinnitä jalka
Jalka työnnetään Loimulassen ulkopuolelta. Työnnä ensin jalan toinen pää Loimulassen läpi ja pujota sivussa olevaan reikään. Paina sitten kevyesti jalkaa sisäänpäin, jotta saat pujotettua toisenkin pään läpi. Säädä kulma sopivaksi painamalla jalkaa sisäänpäin ja siirtällä sitä seuraavaan pykälään.
- Loimuta
Nosta Loimulasse loimulauta tulen eteen. Etäisyys on sopiva kun kämmenen selkäpuolta pystyy pitämään kalan pinnan tuntumassa 10-15 sekuntia. Jos kämmentä alkaa polttaa nopeasti, etäisyys on liian pieni ja Loimulassea tulee siirtää kauemmaksi tulesta. Liian kovassa lämmössä lohen rasva kiehuu pois ja siitä tulee kuiva. Loimuta mieluummin liian miedossa lämmössä pidempään kuin liian kuumassa nopeasti. Tämä on yleisin loimuttajan virhe! Sopivan kypsyyden testaat helpoiten paistomittarilla. Nosta teline pois ja työnnä paistomittari lohen paksuimpaan kohtaan. Täysin kypsä lohi on 60 asteista. Sen jälkeen kala alkaa nopeasti kuivua. Joidenkin mielestä lohi on täydellisen mehukasta 45-50 asteisena – kokeile sinulle sopiva kypsyys. Muista, että kapea ja ohut pää kypsyy nopeammin. Loimulassen voi kääntää myös ylösalaisin säätämällä jalan keskikohdan yli toiselle puolelle. Voit loimuttaa myös vaakatasossa.
- Nauti
Nauti lohi esimerkiksi keitettyjen perunoiden, höyrytetyn tai grillatun parsan ja voin kanssa. Näin onnistut loimulohen valmistuksessa
Jaakko Rautio
30 huhtikuun, 2021 @ 5:14 pm
Moi,
Hyvää vappua!
Miten onnistuisi Loimulassen kiinnitys tuollaiseen teräksiseen maasta koholla olevaan pyöreään avotulisijaan?
Entä onnistuuko pienempien lohifileiden loimutus kun täältä Ranskasta ei oikein kokonaisia fileitä saa?
Terveisin, Jaakko
Loimulasse
3 toukokuun, 2021 @ 8:53 am
Hei Jaakko!
Meillä on kehitteillä teline, jolla Loimulassen saa kotakeittiön tulisijan reunaan kiinni. Kyllä onnistuu myös pienempien lohifileiden loimutus. Viimeksi itse loimutin 600g fileen. Kannattaa tilata uutiskirjeemme, jotta pysyt ajan tasalla uusista lisävarusteista ja tuotteista! -Pekka
Juha Remes
22 huhtikuun, 2024 @ 4:39 pm
Kalan syöminen on lisääntynyt paljon. Nyt haluan valmistaa monipuolisempia aterioita. Loimulohi kuullostaa herkulliselta. Pitänee kokeilla kunhan ensin perehdyin valmistukseen
Loimulasse
23 huhtikuun, 2024 @ 8:29 am
Hei Juha!
Kalan lisääminen ruokavaliossa on hyvä päätös ja hienoa, että olet lähtenyt tutkimaan loimutusta. Loimulohi todella on herkullista!