Näin onnistut loimulohen valmistuksessa ja vältät virheet

Kuivuuko loimulohi? Lue tästä ohjeet, miten onnistut loimutuksessa.

Näin onnistut loimulohen valmistuksessa

 1. Valmistele lohifilee

  Jos käytät valmista lohifilettä, voit aloittaa valmistelun suolaamisella. Kokonaisen lohen fileointiin voit katsoa ohjeet esim. täältä. Käytä hienoa merisuolaa. 800g lohifileeseen tulisi käyttää 1-2tl suolaa, oman maun mukaan. Nosta lohifilee Loimulasseen ja ripottele suola nahattomalle puolelle. Paksumpaan kohtaan enemmän suolaa kuin ohueen kohtaan. Anna suolan imeytyä ja lohen lämmetä sillä välin kun valmistelet tulen.

 2. Valmistele tuli

  Sillä välin kun lohi suolaantuu, voit valmistella tulipaikan. Loimutus onnistuu parhaiten nuotion edessä tai käyttämällä esimerkiksi Loimulasse Ulkotulta. Ulkotulen ympärille mahtuu useampi Loimulauta ja siinä sen äärellä voi grillailla myös makkaraa tai polttaa risuja.

 3. Valmistele Loimulasse loimulauta

  Aseta kiinnityspanta työntämällä se ensin leveämmän pään kiinnitysaukosta. Jos file on ohut, voit käyttää alempaa kiinnitysaukkoa.

 4. Kiinnitä pannan toinen pää

  Kiinnityspannan toinen pää pujotetaan sivuissa olevista rei’istä. Sivussa on kolme reikää, riippuen miten paksu lohifilee on.

 5. Kiinnitä jalka

  Jalka työnnetään Loimulassen ulkopuolelta. Työnnä ensin jalan toinen pää Loimulassen läpi ja pujota sivussa olevaan reikään. Paina sitten kevyesti jalkaa sisäänpäin, jotta saat pujotettua toisenkin pään läpi. Säädä kulma sopivaksi painamalla jalkaa sisäänpäin ja siirtällä sitä seuraavaan pykälään.

 6. Loimuta

  Nosta Loimulasse loimulauta tulen eteen. Etäisyys on sopiva kun kämmenen selkäpuolta pystyy pitämään kalan pinnan tuntumassa 10-15 sekuntia. Jos kämmentä alkaa polttaa nopeasti, etäisyys on liian pieni ja Loimulassea tulee siirtää kauemmaksi tulesta. Liian kovassa lämmössä lohen rasva kiehuu pois ja siitä tulee kuiva. Loimuta mieluummin liian miedossa lämmössä pidempään kuin liian kuumassa nopeasti. Tämä on yleisin loimuttajan virhe! Sopivan kypsyyden testaat helpoiten paistomittarilla. Nosta teline pois ja työnnä paistomittari lohen paksuimpaan kohtaan. Täysin kypsä lohi on 60 asteista. Sen jälkeen kala alkaa nopeasti kuivua. Joidenkin mielestä lohi on täydellisen mehukasta 45-50 asteisena – kokeile sinulle sopiva kypsyys. Muista, että kapea ja ohut pää kypsyy nopeammin. Loimulassen voi kääntää myös ylösalaisin säätämällä jalan keskikohdan yli toiselle puolelle. Voit loimuttaa myös vaakatasossa.

 7. Nauti

  Nauti lohi esimerkiksi keitettyjen perunoiden, höyrytetyn tai grillatun parsan ja voin kanssa. Näin onnistut loimulohen valmistuksessa