Mikä ihmeen loimutus?

Loimuttamisella tarkoitetaan kypsentämistä avotulella miedolla lämmöllä. Perinteinen ja tunnetuin tapa on loimuttaa lohta puisella telineellä nuotion edessä. Lohen loimutus vaatii aikaa tunnista kahteen, joten se ei ole kiireisen ihmisen puuhaa.

Loimutusaika riippuu lohifileen paksuudesta, tulesta ym, mutta kypsyminen ottaa noin 1-2h. Kypsyyden voi todeta niin, että kokeilee irrottaa kalaa nahkasta. Kypsä kala irtoaa helposti. Kalan väri on myös muuttunut vaaleaksi. Kypsän lohen sisälämpötila on n.60 astetta, jonka voi mitata esim. digitaalisella lämpömittarilla fileen paksuimmasta kohdasta. Jos pidät mehukkaammasta lohesta, kokeile 42-50 astetta.

Loimuttaessa kypsennyslämpötila on miedompi kuin perinteisessä grillissä. Kalasta tulee mehukas ja tärkeät Omega-3-rasvahapot pysyvät kalassa aina vatsaan saakka. Miedolla lämmöllä myös epäterveellisiä HCA- ja PAH-yhdisteitä muodostuu vähemmän. Lisäksi hitaasti, matalassa lämmössä kypsennetyistä lihoista tulee mureampia.

Haasta itsesi ja kokeile jotain uutta! Laita meille kuva – parhaat palkitaan! (Lue ohjeet alta)

Loimulassella voit loimuttaa muutakin kuin lohta. Kokeile esimerkiksi Pulled Porkia käärimällä porsaanliha tiukasti folioon ja kiinnitä se Loimulasseen. Tykkäätkö kuivalihasta. Leikkaa naudan ulkofileestä ohuita siivuja, marinoi ja kypsennä hitaasti loimulassella. Lapset voivat valmistaa omia herkkujaan – kuten lihapiirakoita, hampurilaisiatai vaikka vaahtokarkkeja!

Jaa oma loimutuskuvasi meille! Voit tehdä sen joko jakamalla kuvasi somessa ja lisäämällä hashtagin #loimulasse tai voit lähettää sen meille sähköpostitse osoitteeseen severiart@severiart.fi. Lähettämällä kuvan meille annat luvan kuvan jakamiseen Loimulassen somekanavissa. Palkitsemme kaikki parhaat kuvat pienellä yllätyksellä joten saatamme kysyä sinulta osoitetietojasi. Seuraa meitä instagramissa ja facebookissa ja inspirodu lisää loimuttamisesta!

Grilled salmon closeup with lemon and thyme