Mikä ihmeen loimutus?

Loimulohi on monen suomalaisen suosima herkku, eikä ihme – oikein tehty loimulohi on suussa sulavaa ja mehukasta.

Loimulauta, loimutuslauta, loimutusteline. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Loimuttamisella tarkoitetaan kypsentämistä avotulella miedolla lämmöllä. Loimulohi on se tunnetuin ja monen herkku. Perinteinen tapa on loimuttaa lohta puisella telineellä tai raakalaudalla nuotion edessä. Onnistunut lohen loimutus vaatii aikaa, joten se ei ole kiireisen ihmisen puuhaa.

Loimulohen kypsennysaika

Loimulohen kypsennysaika riippuu lohifileen paksuudesta ja halutusta kypsyysasteesta, mutta kypsyminen ottaa aikaa noin 30-90min. Kypsyyden voi todeta niin, että kokeilee irrottaa kalaa nahkasta. Kypsä kala irtoaa helposti. Kalan väri on myös muuttunut vaaleaksi. Kypsän lohen sisälämpötila on n.60 astetta, jonka voi mitata esim. paistomittarilla fileen paksuimmasta kohdasta. Jos pitää mehukkaammasta lohesta, voi kokeilla 42-50 astetta. 

Loimulohen ja loimuttamisen terveyshyödyt

Loimuttaessa loimulohta kypsennyslämpötila on miedompi kuin perinteisessä grillissä. Loimulohesta tulee mehukas ja tärkeät Omega-3-rasvahapot pysyvät kalassa aina vatsaan saakka. Miedolla lämmöllä myös epäterveellisiä HCA- ja PAH-yhdisteitä muodostuu vähemmän. Lisäksi hitaasti, matalassa lämmössä kypsennetyistä lihoista tulee mureampia.

Miksi Loimulasse loimulauta?

Loimulasse poikkeaa perinteisestä laudasta sillä, että se on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja kestää käytössä lähes ikuisesti. Kala on helppo kiinnittää ja teline seisoo omalla jalallaan. 304-laatuinen ruostumaton teräs on antibakteerista, joten voit turvallisesti käyttää sitä vuodesta toiseen. Loimulasse loimulaudan voi pestä käsin tai astianpesukoneessa.

Sillä välin kun lohi loimuttuu, on tärkeää nauttia tulen rauhoittavasta vaikutuksesta. Hyvä seura ei ole pahitteeksi. 

Haasta itsesi ja kokeile jotain uutta! Laita meille kuva – parhaat palkitaan! (Lue ohjeet alta)

Loimulassella voit loimuttaa muutakin kuin lohta. Maissi, porkkana ja kesäkurpitsa valmistuvat käden käänteessä Loimulassella. Valmista pulled porkia käärimällä porsaanliha tiukasti folioon ja kiinnitä se Loimulasseen. Tykkäätkö kuivalihasta. Leikkaa naudan ulkofileestä ohuita siivuja, marinoi ja kypsennä hitaasti loimulassella. Lapset voivat valmistaa omia herkkujaan – kuten lihapiirakoita, hampurilaisia tai vaikka vaahtokarkkeja!

Jaa oma loimutuskuvasi meille! Voit tehdä sen joko jakamalla kuvasi somessa ja lisäämällä hashtagin #loimulasse tai voit lähettää sen meille sähköpostitse osoitteeseen roihu@loimulasse.fi. Lähettämällä kuvan meille annat luvan kuvan jakamiseen Loimulassen somekanavissa. Palkitsemme parhaat kuvat pienellä yllätyksellä!  Seuraa meitä instagramissa ja facebookissa ja inspirodu lisää loimuttamisesta!

Lohen loimutusta loimulaudalla

Lohen loimutusta loimulaudalla