loimulasse-002

Loimutus

Loimuttamisella tarkoitetaan kypsentämistä avotulella miedolla lämmöllä. Perinteinen ja tunnetuin tapa on loimuttaa lohta puisella telineellä nuotion edessä. Lohen loimutus vaatii aikaa tunnista kahteen, joten se ei ole kiireisen ihmisen puuhaa.

Loimutusaika riippuu lohifileen paksuudesta, tulesta ym, mutta kypsyminen ottaa noin 1-2h. Kypsyyden voi todeta niin, että kokeilee irrottaa kalaa nahkasta. Kypsä kala irtoaa helposti. Kalan väri on myös muuttunut vaaleaksi. Kypsän kalan sisälämpötila on 55-60 astetta, jonka voi mitata esim. digitaalisella lämpömittarilla fileen paksuimmasta kohdasta.

Terveellisempää ruokaa

Loimuttaessa kypsennyslämpötila on miedompi kuin perinteisessä grillissä. Kalasta tulee mehukas ja tärkeät Omega-3-rasvahapot pysyvät kalassa aina vatsaan saakka. Miedolla lämmöllä myös epäterveellisiä HCA- ja PAH-yhdisteitä muodostuu vähemmän. Lisäksi hitaasti, matalassa lämmössä kypsennetyistä lihoista tulee mureampia.

Mitä voin loimuttaa?

Loimulassella voit loimuttaa muutakin kuin lohta. Kokeile esimerkiksi Pulled Porkia käärimällä porsaanliha tiukasti folioon ja kiinnitä se Loimulasseen. Tykkäätkö kuivalihasta? Leikkaa naudan ulkofileestä ohuita siivuja, marinoi ja kypsennä hitaasti loimulassella. Lapset voivat valmistaa omia herkkujaan – kuten lihapiirakoita, hampurilaisia tai vaikka vaahtokarkkeja!

Haasta itsesi ja kokeile jotain uutta!

loimulasse-003